Xe BIENNALE DE PHOTOGRAPHIE EN CONDROZ
Marchin, Modave, Clavier — Les week-ends du 31 Juillet au 29 Août 2021

La cense seigneuriale
50, rue de la Station — 4560 Terwagne

Colin-Maillard

Met Marie Beaudry, Arlette Degotte, Marc Ducé, Thierry Cayman*, Cynthia Evers, Carl Emmerechts, Annie Gaukema, Claudine Grodent, Michèle Haenen, Patrick Hellin*, Philippe Kesseler, Margareth Lenoir, Marina Marangi, Anastasio Marquez, Boris Mestchersky, Farida Seminerio-Okladnicoff, Dani Tambour, Huguette Thomé, Marylène Van Laer.

Het Comité van artiesten uit de streek van Hoei heeft dit project op poten gezet als een herlezing van een serie gravures die het bekende spelletje Colin-Maillard (Blindemannetje) voorstellen. Colin-Maillard is de metselaar uit Hoei uit de Xde eeuw die de strijd tegen de Graaf van Leuven vervoegde, zonder zwaard noch harnas, om het Luikse grondgebied te verdedigen. Op weg naar het gevecht raakt hij door ongelukkige slagen van zijn hamer gewond en blind. Hij blijft echter vechten en laat zich leiden door zijn schildknapen. Hierdoor krijgt hij de bijnaam “Maillard” (Blindemannetje) en ontstaat het gelijknamige spelletje, dat wij ook kennen en waarbij diegene die de tikker is, geblinddoekt wordt.

De artiesten hebben oude gravures uitgekozen om er iets picturaals van te maken, terwijl ze leesbaar en herkenbaar blijven. De gravures worden herinterpreteerd (via schilderkunst, tekeningen, teksten of textielkunst), van bijschriften voorzien, opgesmukt aan de hand van een absurde regel uit een ander spelletje en gereproduceerd op panelen.
Twee ‘Marchinois’* vervoegen de deelname en de werken komen de lockdown uit verrijkt met enkele accessoires waarbij ze een vrije en collectieve meditatie ontvouwen over kijken en blindheid, het vermogen te kunnen zien, te bewegen en aan te raken, nieuwe vraagstukken betreffende de verhouding tot mekaar, onze capaciteit tot afleiden of tot verleiden…

In samenwerking met het Cultureel Centrum van Hoei.

Patrick Taberna (F)

Patrick Taberna werd geboren in 1964 in Jean de Luz. Hij is met fotografie begonnen tijdens zijn talrijke reizen door Europa, Azië, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten, met in z’n broekzak L’Usage du monde (Hoe de wereld gebruiken) van Nicolas Bouvier. Kort na zijn komst in Parijs in 1987 gaat hij getrouw naar de Club van 30x40, geleid door Jean-Luc Lemaitre, erna door Francis Richard. In 1997 houdt hij een postkaartententoonstelling: «Doorgang naar het westen». Omdat ze hem de zin voor reizen en de fotografie hebben gegeven krijgen 10 personen elk 37 kaarten toegestuurd, één per week. Dit avontuur brengt hem in de gelegenheid te corresponderen met Bernard Plossu en Robert Frank, die hij in april 1999 ook ontmoet. Patrick Taberna is sinds vele jaren verbonden aan het agentschap VU alsook aan de galerie Vamera Obscura (Parijs). Er verschijnen geregeld publicaties over hem in de gespecialiseerde pers en hij is de auteur van verscheidene werken, kruisingen tussen een documentaire, een reisververslag en een intimistisch column.

Over « Clément (onder dezelfde hemel) » (2018): «Over de tijd heen vormen de beelden een geheugen, een verhaal. Tussen de oudste foto’s hier en de meest recente zit 13 jaar verschil. Toen mijn zoon Clément in ‘Arles, 2004’ verscheen, was hij 4 jaar. Hij was er 17 in ‘La Haye’ (Den Haag), 2017’. Gedurende die 13 jaar heb ik zijn levensweg gevolgd, waarbij het fotografische geheugen de subtiele en onzichtbare dagelijkse veranderingen vastlegt, die hem laten overgaan van kind naar volwassene. In elk van ons is nog steeds het kind aanwezig, bij momenten komt dat ook nog naar boven, en de beelden zijn dus een bewijs, een toevlucht: ‘dat was ik, als kind’…»

patricktaberna.com

Eva Faché
cf Ondersporen

Joris Deleersnyder
cf Ondersporen